Erken Emzirme İpuçları

Bebeğinizin İlk Günleri – Erken Emzirme

Doğumdan sonra mümkünse ilk yarım saatle iki saat içinde bebeği emzirin.
Kolostrum (ilk anne sütü) bebeği yeteri kadar besler ve sıvı ihtiyacını karşılar.
Bebek iyi besleniyorsa ek başka bir şeye ihtiyacı yoktur.
Yarım saatle 3 saatlik aralarla veya mümkünse daha sık emzirin.
Bebekler 24 saatin 8 ile 12 saati emme ihtiyacı gösterirler.
 
Bebek normal zamanında doğmuşsa, yeteri kadar alt bezi ıslatıp kirletiyorsa, kan şekeri ve bilurubin  değerleri normal sınırlarda ise ve ağırlığının %10 undan fazlasını kaybetmemişse, genellikle bir problem yoktur.
Bebeği göğsünüze dayayın ve her birisinde yaklaşık 15-20 dakika tutun (bebek daha fazla kalmak isterse onu kısıtlamayın).
Başlangıçta beslenmesi 45 ile 60 dakika kadar sürebilir.
Bebekle aynı odada kalın ve olabildiğince sık cilt temasında bulunun.
Eğer bebekte yumruğunu emme gibi açlık belirtilerini daha erken gözlemlerseniz kısa süre önce beslemiş olsanız bile tekrar emzirin.
Bebek ilk 24 saat içinde en az 1 ıslak ve 1 kirli bez çıkarmalıdır.
Bebek geceleri daha huzursuz olabilir ve daha fazla ilgilenmeniz gerekebilir.
Meme başındaki gerginliği azaltmak için bebeği besledikten sonra kalan kolostrumu meme başına sürün.
Yenidoğanlar oldukça çok uyurlar. Bebeği gereğinde uyandırabilmek için bazı uyandırma yöntemlerini kullanın; örneğin battaniyesini açın; altını değiştirip kapatmadan önce gazını çıkartın.
 
1.- 4. GÜNLER ARASI
Bebekler genellikle hastaneden taburcu olmadan önce doğumdaki ağırlıklarının %7-10 kadarını kaybederler. Yüzde ondan daha fazla bir kayıp olursa emzirme ile ilgili olarak daha ileri bir değerlendirme yapılması gerekebilir.
Kolostrum 3 ile 5 gün içinde olgun süte dönüşür. Bu esnada eğer bebek yeteri kadar sık emzirilmezse memelerde şişlik oluşabilir. Kolostrumdan olgun süte geçerken bebek biraz huysuzlanabilir.
Memelerde şişlik gelişmesini önlemek için gündüzleri yarım saatle 2 saatte bir emzirin; geceleri ise 2.5 -3 saatte bir emzirin. Bu süreler bir beslenmenin başından diğer beslenmeye kadar olan zamandır. Bebek bu sıklıkla uyanmıyorsa siz uyandırın. Bebeğin areolayı (meme başı etrafındaki kahverengi alan) olabildiğince çok ağzına almasını sağlayın ve bebek iyi emdiği müddetçe memede tutun (bebeğin yutkunmalarını dinleyin). Memeyi iyi bir şekilde tutmanız sütün daha iyi gelmesine ve meme başı ağrısını önlemede önemlidir.
Meme başında ağrı olması memeyi tutmanızda zorluğa yol açabilir. Memeler ağrılı ve şişse emzirme öncesi ve sonrasında üzerine soğuk uygulama yapabilirsiniz (ıslak bir beze sarılmış buz paketi ile örneğin).
Beslenme sırasında memelere masaj yapmanız sütün gelmesine yardımcı olabilir. Bebeği emzirirken elleri, ayakları ve sırtına dokunarak onu uyanık tutun.
Eğer bebek beslenme sırasında uyukluyorsa her 5-10 dakikada bir memenizi değiştirin. Narkotik ilaç kullanıyorsanız bunu azaltın; ibuprofen ve asetaminofen gibi ağrı kesicileri kullanırken doktorunuza danışın. Unutmayın ki bebek iyi bir kiloya ulaşana ve anne de yeteri kadar sütü verebilene kadar sık emzirme için bebeğin uyandırılması önemlidir. Anne ve baba ancak bebek uyuduğunda uyumalı; uyuklamalıdır. İki ile 4. günler arası bebek kaç günlükse o sayıda bez ıslatmalıdır.
İkinci günden 4. güne doğru bebeğin kakası önce siyah, sonra yeşil, sonra kahverengi ve 5. günde açık sarı rengini alır.
Bebekte sarılığın bir göstergesi olabileceğinden deri renginin sarıya dönüp dönmediğini gözlemlemek gerekir. Bu durum genellikle 3 ile 5. günler arası olur .Erken doğan bebeklerde, yeteri kadar süt almayan bebeklerde; az veya hiç kaka yapmayan bebeklerde bu durum daha sık görülür. Emzik kullanımından bebeğin açlık belirtilerini gizleyebileceği için sakınılmalıdır.

5. GÜN – 2. HAFTA
Olgun süt gelince beslenme düzeni değişebilir. Bebeğin emme süresi azalabilir. Bebeğin yeterince beslendiğinin bir göstergesi olarak yutkunmalarını dinleyin. Bu günlerde memeler daha yumuşak olur ve bebek emmeden daha hoşnut görünür.
İlk ay 6 ile 8 adet açık sarı idrarla ıslanmış bez ve 3 ile 10 tane yumuşak sarı renk kaka içeren bez çıkarmalıdır. Nadir olarak yeşil renkli kaka da normal olabilir.
Bebeğin geceleri daha iyi uyumasını sağlamak için gündüz sık besleyin (1.5 ile 3 saat aralarla). Bebeğin ilk 2 hafta geceleri 4 saatten fazla uyumasına izin vermeyin.
Bebeğin büyümesine dair ilk belirtiler 5 ile 7. gün ortaya çıkar.
Oldukça sıklaşan beslemeler, huzursuz davranışlar ve annenin yorgunluğu (!) bu dönemde beklenen şeylerdir. Bebek uyukladığında siz de onunla birlikte dinlenmek üzere uyuklayın! Sütünüzün bebeğin ihtiyacını karşılayabilmesi için bebeğin sık emmesini sağlayın.
Sarılık belirtileri yavaş yavaş kaybolur. Eğer belirtiler kötüleşirse hemen doktorunuzu arayın. İletişim 
Bebek ilk 1 ay günde 15-20 gram almalıdır. Doğumdaki kilosuna 2 hafta içinde ulaşmalıdır. Eğer ulaşmazsa doktorunuzu arayın.
Şişmiş memeler, tıkalı süt kanalları, bebeğin dışkılamasında yetersizlik, memede kızarıklık veya emzirme ile ilgili sorunlarınızda doktorunuzu arayın.