Gebelikte Mide Yanması ve Reflü

GEBELİKTE MİDE AĞRISI VE YANMASI ve REFLÜ

HAMİLELİKTE MİDE ŞİKAYETLERİ ve GEBELİKTE  AĞZA ACI EKŞİ SU GELMESİ

Gebelikte hormonların artması ve içinde bebeğin olduğu rahmin büyüyüp mideye bası yapması daha çok göğüs ve kalp bölgesi üzerine yansıyacak şekilde midede yanmayamide ekşimesine ve mide ağrısına sebep olabilir.

GEBELİK REFLÜSÜ

Gebelikte artan hormonların etkisiyle midenin yemek borusuyla birleştiği bölgedeki girişi gevşer ve buradan mide asidi yemek borusuna geçerek yukarı kaçar;  reflü olarak adlandırabileceğimiz bu durum  mide içerisindeki sıvıların yukarı doğru yemek borusuna geri kaçmasıdır ve yanma şikayetine sebep olur. Reflü oluşan hastalar ağızlarına acı su gelmesi şeklinde şikayet ederler. Rahminde giderek büyüyüp mideye bası yapmasıyla bu şikayetler gebeliğin son aylarında daha da artabilir.

Mide ağrısı ve mide yanması şikayetleri reflü, yani ağza acı su gelmesi olmadan da tek başına da olabilir.
Bazen gebelikten önce olan veya gebelikte başlayan mide ülserigastrit gibi problemler de midede ağrı ve yanma, ekşime şikayetlerine sebep olabilir.

Aşağıdaki önlemler uygulandığı halde ve antiasit şurup ve benzeri ilaçlar kullanıldığı halde geçmeyen mide ağrıları bu konuda uyarıcı olmalıdır, gebeliğinizi takip eden doktor sizi muayene ettikten sonra bu durumda ileri değerlendirme için dahiliye veya gastroenteroloji uzmanının da  görmesi gerekebilir.

Halk arasında bu tür mide şikayetlerinin bebeğin saçlarından kaynaklandığı gibi bir inanış varsa da, bu inanışın tek doğru yanı gebelik haftaları ilerleyip gebelik büyüdükçe gebeliği sarmalayıp taşıyan organın (uterus), mide ve barsakları giderek daha fazla sıkıştırmasından kaynaklanmasıdır…

Gebelikte Mide yanması ve ağrısı için alınabilecek önlemler:

– Bir seferde çok yemek yerine, sık sık az miktarda yemeli. Uzun süre aç kaldıktan sonra birden çok fazla yemek yemek reflüyü arttırır.

-Yemekler yavaş yavaş ve fazla çiğneyerek yenmelidir ve yemek esnasında fazla su alınmamalıdır.

– Ilık süt mide yanması şikayetinize iyi gelebilir, bir kısım gebelerde laktoz intoleransı varsa gaz  ve yukardaki şikayetlerin artmasına da yol açabilir.

– Kızartmalar, aşırı yağlı, baharatlı yiyecekler, çikolata, çay, kahve, domatesli yiyeceklerden şikayetleri arttırabileceğinden uzak durun.

– Karın bölgesini sıkan giyeceklerden kaçının, rahat elbiseler giyin.

– Sigara ve alkol reflüyü artıran bir etken olduğu gibi gebelikte de sakıncalıdır.

– Aşırı kilo alanlarda da reflü daha fazla artar.

– Yeterince dinlenip, kendinize zaman ayırın. Stres, mide ve yemek borusu arasında bulunan kasların gerilmesine yol açar.

– Yatarken baş kısmını yükseltecek yüksek yastık kullanmak faydalı olabilir, ayrıca gece geç saatlerde yatmak üzereyken özellikle zor sindirilebilecek yemek yemekten kaçının.

-Ağır şeyler kaldırmayın, öne eğilmek yerine dizlerinizi bükerek hareket edin…

– Bebek beklediğiniz andan itibaren, sizin ve bebeğinizin sağlığı için doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın.

Doktorunuzun önerilerini dinleyip gerekirse verdiği mide asidini giderici ilaçları kullanabilirsiniz.