HPV Pozitif Testli Hastaların Kaygılarını Nasıl Giderebiliriz?

HPV Pozitif Testli Hastaların Kaygılarını Nasıl Giderebiliriz?

HPV Pozitif bir insan papilloma virüsü testiyle karşı karşıya kalan hastalar, kaygı uyandıran 4 soru ile hızla bunalıma girer: Kanser miyim? Bu HPV papilloma virüsüne ne zaman yakalandım? Partnerim için tehlikeli mi? Ondan nasıl kurtulurum?

Fransız Kolposkopi ve Serviko-Vajinal Patoloji Derneği Kongresi’nin basın toplantısında, Uluslararası Kolposkopi Federasyonu başkanı MD Jean-Louis Mergui, onlara güvence vermek için onlara yeterli yanıtlar vermenin çok önemli olduğunu vurguladı. “Herkes bu dört soruyu cevaplayacak donanıma sahip değil. Ancak sağlık çalışanlarının hastalara endişelenmeyi bırakmaları için doğru yanıtlar vermesi son derece önemlidir,”

HPV Pozitif ve Kanser

HPV testi pozitif çıkan hastaların ilk içgüdülerinden biri internete yönelmektir. Dr. Mergui, orada “potansiyel olarak onkojenik olan yüksek riskli HPV” yazısını okuduklarını ve tamamen paniğe kapıldıklarını söyledi.

Ancak ATHENA çalışmasına göre kadınlar arasında HPV testi pozitif olduğunda rahim ağzında yüksek dereceli CIN3 veya daha yüksek lezyona sahip olma olasılığı yaklaşık %7’dir. “Hastaların yaklaşık yüzde 93’ünün rahim ağzında ciddi bir lezyon yok. Bu nedenle her hastaya kolposkopi yapılmamaktadır. Onlara güven verilmesi gerekiyor” dedi Dr. Mergui. Papilloma virüsü devam ettiğinde servikal lezyon riski vardır. 8-11 yıl sonra hastaların %20 ila %30’unda rahim ağzında yüksek dereceli bir lezyon gelişir. Ancak ortalama olarak yüksek riskli bir HPV 1-2 yıl içerisinde kendiliğinden elimine edilir. Dr. Mergui, “14 ay sonra kadınların %50’sinin papilloma virüsü testi negatif çıkacak” dedi.

“Yüksek riskli HPV lezyon olduğu anlamına gelmiyor; bir gün rahim ağzında lezyon oluşma riski var demektir. Bu nedenle bu hastaların takip edilmesi ve araştırılması gerekiyor” diye ekledi.

Pratikte 30-65 yaş arası bir hastada HPV testi pozitif olduğunda lezyonları aramak için sitoloji yapılır. Yalnızca anormal yayma durumunda ASC-US gibi…kolposkopi önerilir. Lezyon olmaması durumunda 1 yıl sonra virüsün kalıcılığını izlemek için kontrol HPV testi yapılır.

Rahim ağzı lezyonu nedeniyle tedavi edilen hastaların invaziv rahim ağzı, vajinal veya vulva kanserine yakalanma riskinin beş kat daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle tedavi gören hastaların ömür boyu 3 yılda bir takip edilmesi gerekmektedir.

HPV Enfeksiyon Zamanı

Birçok hasta “Bu papilloma virüsüne ne zaman yakalandım?” diye soruyor. Cevap olarak Dr. Mergui öncelikle HPV enfeksiyonunun yaygın olduğunu vurguladı. “15 ila 30 yaşları arasında çoğumuz yüksek riskli bir HPV ile enfekte oluyoruz. 15-25 yaş arası görülme sıklığına baktığımızda her yıl tüm genç kızların %20’si HPV ile enfekte oluyor, %17’si ise yüksek riskli HPV ile enfekte oluyor. Virüs genellikle cinsel aktivitenin ilk 5 yılında yakalanıyor ve genellikle yaklaşık bir yıl sonra ortadan kayboluyor” diye açıkladı.

Ancak hastaları en rahatsız eden senaryo, son muayenelerinin negatif çıkması ve o tarihten bu yana virüse yakalanmış olmalarının görünürde hiçbir nedeninin olmamasıdır. Şüphe genellikle partnere düşer. Jinekolog bir kez daha güvence vermeye çalışıyor.

Son tarama yapıldığında virüs aranmamış (HPV testi), bunun yerine smear yoluyla rahim ağzı lezyonları araştırılmış olabilir. Ancak smearın normal çıkması papillomavirüsün olmadığı anlamına gelmez. Negatif sitoloji, negatif HPV testi anlamına gelmez. Dr. Mergui, gördüğümüz gibi virüsün her zaman bir lezyonun varlığıyla ilişkili olmadığını açıkladı.

Ayrıca, birkaç yıl önce HPV testinin negatif olması, kişinin halihazırda enfekte olmadığı anlamına gelmez. HPV testi virüs miktarını belirler. Bu nedenle virüsün klinik önemi olmayan küçük miktarlarda mevcut olması (dolayısıyla negatif test) mümkündür. Ancak birkaç yıl sonra virüs çoğalmış ve HPV testi pozitif çıkmış olabilir.

Dr. Mergui, “Bazen virüs, enfeksiyondan 40-50 yıl sonra yaşa bağlı bağışıklık azalması nedeniyle yeniden ortaya çıkıyor” dedi. “Yani son muayenede smearın negatif olması ya da HPV testinin negatif çıkması, bu ikisi arasında birinin enfekte olduğu anlamına gelmiyor.” Dahası, çiftlerin yalnızca %15’inin penisinde veya vajinasında aynı virüsün mevcut olduğuna dikkat çekti.

Partnerini Korumak

Teşhis konulduktan sonra partneri korumak için genellikle çok geç kalınmıştır çünkü partner zaten enfekte olmuştur. “Eşinin de enfekte olacağı ya da zaten enfekte olduğu kesindir çünkü hasta size HPV testi pozitif çıktığında zaten cinsel ilişkide bulunmuştur. Virüsün dijital dokunma yoluyla bulaşabileceğini ve prezervatiflerin virüs bulaşmasını önlemede çok etkili olmadığını belirtmekte fayda var” dedi Dr. Mergui.

Konuşmacı ayrıca erkekler için riskin kadınlara göre çok daha düşük olduğunu açıkladı. “Kadınlarda her yıl yüksek riskli HPV tipleriyle bağlantılı, kanser öncesi veya kanserli yaklaşık 40.000 lezyon gözlemleniyor. Erkeklerde ise bu sayı 1900’dür. Yani bu, erkeklerde neoplastik lezyonların 20 kat daha az olduğu anlamına gelmektedir. Erkeklerde sorun, kadınlara göre üç kat daha sık görülen orofaringeal lezyonlardır. Ancak orofaringeal kanser taraması yapılmamaktadır.”

Peki partner ne zaman danışmalı? Dr. Mergui, klinik olarak görülebilen lezyonlar (küçük siğiller, şişlikler veya kulak, burun ve boğaz semptomları) olduğunda başvurulmasını tavsiye etti. “Erkek veya kadın partnerlerin sistematik olarak incelenmesini önermiyorum” diye ekledi.

HPV Virüsün Temizlenmesi

Rahim ağzı lezyonları için tedaviler vardır ancak papillomavirüs enfeksiyonu için tedavi yoktur.

“Önerilebilecek tek şey sigarayı bırakmak, bu da viral klirensi artırıyor, dolayısıyla viral yükü azaltıyor. Ayrıca prezervatif kullanımı viral temizlenmeyi artırmaya yardımcı olur ancak kadınların istikrarlı bir ilişkisi olduğunda sürekli prezervatif kullanacaklarını düşünmek gerçekçi görünmemektedir. Son olarak profilaktik aşı önerildi, ancak zaten o andaki enfeksiyonu tedavi etmiyor. Aslında asıl çözüm, hastalara düzenli izlemeye devam etmeleri gerektiğini söylemektir” dedi Dr. Mergui.

“Avrupa düzeyinde devam eden bir çalışmanın, yüksek dereceli rahim ağzı lezyonu nedeniyle cerrahi tedavi gören kadınların tedavi sırasında veya tedaviden hemen sonra aşılanmasının, tekrarlama riskini azalttığını gösterdiğini belirtmek gerekir. %50. Yani tekrarlama riski %7-8 civarındadır. Bu strateji ilginç olabilir, ancak şimdilik resmi bir öneri yok” diye tamamladı Dr. Mergui.

Bu makale Medscape Fransızca baskısından çevrilmiştir. Bu makalenin bir versiyonu Medscape.com’da yayınlandı.

www.mdedge.com/obgyn/article/267764/gynecologic-cancer/hpv-positive-test-how-address- Patients-anxieties?ecd=WNL_EVE_240216_mdedge

Yayınlanma tarihi: 9 Şubat 2024 Yazan: Aude Lecrubier

ÖNERİLEN KAYNAKLAR

2023 Update on cervical disease

Optimal Follow-up After Fertility-Sparing Cervical Cancer Surgery

HPV Vax Tied to Lower Odds of Cervical Lesion Progression

HPV Vaccine Shown to Be Highly Effective in Girls Years Later

ANASAYFA

HPV, Rahim ağzı kanser AŞISI ve Siğiller

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir