Laser Hakkında Sorular ve Merak Ettikleriniz
Lazer Uygulamaları: Epilasyon, Akne, Cilt gençleştirme, Leke tedavisi, Varis tedavisi, Vajinal daraltma-gençleştirme
Laser teknolojisi son yıllarda sağlık alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Laser adı zaman zaman insanlara ürkütücü gelse de, bilinmesi gereken en önemli nokta laserin yoğunlaştırılmış enerjisinin bizim denetimimiz altında olduğudur. Laserin bilinçli kullanımı ve teknolojik gelişiminin takip edilmesi, hekimin ve tedavinin başarısını arttırır. (Konu sonundaki epilasyon dışı diğer laser tedavilerini de inceleyiniz.) Güzellik kavramı objektif kriterlere sahip olmakla birlikte herkese göre değişir. Modern çağın gereği, insanların zihinsel performansları arttıkça, bedensel beklentileri de artmaktadır.
Bu güne kadar kullanılan klasik yöntemler ağda, traş bıçağı, tüy dökücü kremlerle epilasyonda kesin sonuç alınamamıştır. Çünkü bu yöntemler kıl follükülü değil, kılı geçici olarak ortadan kaldırmaya yöneliktir;
İğneli epilasyon da kıl kökünü hedefliyor ama;
Her bir kıl kökünün teke tek hedeflenmesi nedeni ile uzun süren acılı ve yorucu bir işlemdir. Günümüz insanı genetik veya hormonal de olsa istenmeyen tüylerle mücadele etme şansına lazer teknolojisi sayesinde sahiptir. İstenmeyen tüylerin yok edilmesi için bu güne kadar kullanılan acı veren zor, zahmetli, zaman kaybettiren enfeksiyon ve allerjik reaksiyonlara neden olan eski yöntemler artık yerini rahat, güvenli, acısız ve hızlı olan lazer epilasyona bırakmıştır.Laser epilasyonu bu yöntemlerden ayıran en büyük fark ve avantaj,istenmeyen tüylerin alınmasında en kısa sürede en başarılı ve kalıcı bir çözüm olmasıdır. En son jenerasyon bu cihazın başarısı kıl follükülünü hedeflerken aynı zamanda epidermise zarar vermeyen “hücre yenileyen” sisteme sahip olmasında yatmaktadır.
Hangi durumlarda iğneli epilasyon tercih sebebidir?
Lazer cihazı beyaz ya da çok açık renkli kılları tam olarak göremediğinden bunlara etkisi sınırlıdır. Bu yüzden ileri yaşta ve menopozdan sonra oluşan kıllar eğer beyaz ya da çok açık renkli ise zahmetli bir işlem de olsa bunlarda iğneli epilasyonu tercih ediyoruz.
–Gerçekten epilasyon sonuç veriyor mu?
Uzun çalışmalar sonucu Amerika’da FDA (Gıda ve İlaç Kontrol Dairesi) laserin kalıcı kıl azalmasına yol açtığını onaylamıştır. Tedavi seanslarının bir seferden fazla olmasının kıl miktarını azalttığı ve tekrarlanan tedaviler ile istenen kalıcı etkiyi yükselttiği ortaya çıkmıştır.
-Lazer epilasyon kalıcı mıdır?
Lazer uygulamasının gerektiği gibi yapıldığı durumlarda etkin bir kalıcılık vardır.
-Hangi bölgelerde tedavi yapılabilir?
Lazer, yüz bölgesinde dudak üstü, şakak, sakal bölgesi, boyun ve çene dahil olmak üzere kollar, bacaklar, göğüs, sırt, bikini bölgesi, elüstü, ayak parmakları, bütün vücutta istenmeyen kıllar üzerinde etkilidir.
–Lazer epilasyon ağrılı, acılı bir işlem midir?
Lazer tedavisi esnasında duyulan rahatsızlık hissi genellikle hastaların bekledikleri acı hissinden yok denecek kadar daha azdır(lastik fiske vurması gibi). Ağda ve iğneli yöntem gibi metodlarla kıyaslandığında, hastalar lazerin oluşturduğu etkiyi mükemmel konforlu bulmaktadır. Tedavi sırasında cilde lastik çarpmasına benzer bir uyarı hissedilir. Fakat yapılan çalışmalarda soğuk veya ilaç uygulaması ile devam eden bir ağrı hissi genellikle olmaz.
-Bronz cilde lazer epilasyon yapılabilir mi?
Evet, kliniğimizde kullanılmakta olan etkin lazer teknolojisi ile ayarları yapılarak her cilt tipine güvenle uygulanır.
-Seanslar arasında veya sonrasında bronzlaşılabilir mi?
Eğer seans sonrası güneşlenmeyi planlıyorsanız yüksek koruma faktörlü, örneğin SPF 30-60 gibi losyon kullanmalısınız. Aksi taktirde ciltte hiper veya hipopigmentasyona sebep olabilirsiniz. Bu tip renk değişimleri ise genellikle 3-6 ay sonunda geçecektir.
-Koyu tenli (Afro-Amerikan alt yapısında bir cilde sahip) kişilere lazer uygulanabilir mi?
Çok koyu renkli veya siyah tenlerde kullanılan laserin uzun dalga boylu olanı tercih edilir.
-Seans süresi ne kadardır?
Her tedavinin süresini epilasyon yapılacak vücut bölgesi alanı ve kıl yoğunluğu belirler. Örneğin, erkeklerde sakal istenmeyen yanak bölgesi yada boyun altı, koltuk altı zaman olarak kısa sürerken, erkek sırtı yada göğsü, bayanlarda ise bacaklar gibi bölgeler kıl yoğunluğu ve alanına bağlı olarak daha uzun olacaktır. Dudak üstü ve çene 1 dakika ,her iki koltuk altı 3-5 dakika, her iki tüm bacak 20-30 dakika gibi.
-Açık ten ve koyu renk kıla sahip bireylerde tedavi nasıl sonuç verir?
Bu grupta olanlar lazer epilasyon için idealdir. İlk bir-iki seansta azalma görülecektir. En iyi sonucu almak için belli aralıklarla tekrarlanan seanslar gerekir. Çünkü lazer tedavisi anajen evredeki kılları etkilemektedir. Vücudumuzdaki tüylerin hepsi aynı anda aynı fazda değildir. Kıllar sürekli 3 ayrı faz içinde değişimdedir. Zaten tedavinin tek seferde bitmemesi de bu değişimden kaynaklanmaktadır.En dramatik değişiklikler genellikle ikinci tedaviden sonra ortaya çıkar. Ancak sarı, beyaz ve kırmızı kıllarda lazer etkisi azdır, bunlarda seans sayısı artar, bu yüzden bu tip kıllarda ilave olarak RF(radyofrekans) teknolojisi kullanılarak etkinlik artırılır.
-Lazer epilasyonun yan etkileri var mıdır?
Tedaviyi izleyen birkaç dakika içinde, özellikle kıl follikülleri civarında tedavinin de etkisini gösteren kızarıklık ve ufak kabarcıklar oluşur. Ancak bunlar bunlar 30 dakika kadar kısa sürede geçer. Diğer olabilecek etkiler ise kişiye göre değişebildiğinden doktorunuz sizi inceledikten sonra konuşacaktır.
-Lazer epilasyonla sağlık açısından zarar görebilir miyim?
Hayır. Çünkü Lazer non-iyonize (iyonize olmayan) enerjidir. Bu da hücre mutasyonunu etkilemediğinin göstergesidir. Epilasyonda kullanılan tüm lazer tipleri yalnızca kıl foliküllerini hedefler.
-Lazer Güvenli midir?
Tıpta 40 yılı aşkın süredir kullanılan lazer bugün, göz ameliyatlarından diş dolgusuna kadar çeşitli alanlarda en etkili tedavi seçeneğini oluşturmaktadır. Doğru vakalarda, doğru dozajla kullanılan lazer son derece güvenli olup birikici etkisine rastlanılmamıştır.CE ve FDA onaylı cihaz ABD’den İngiltere’ye, Hollanda’dan Avusturalya’ya kadar, çeşitli gelişmiş ülkelerde kullanılmaktadır.
-Tedavi sonrası nelere dikkat etmeliyim?
Normal günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. İlk gün çok sıcak olmayan ılık bir duş alınabilir. Yapılan bölge yüz ise; kış dahil olmak üzere dışarı çıkınca yüksek koruma faktörlü ürün(en az SPF30) kullanılması tavsiye edilir. İşlem sonrası oluşabilecek cilt kızarıklığı ve ufak izler kısa bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Gerekli görülürse medikal kremler kullanılır. Tedavi öncesi ve sonrası 48 saat direkt güneş ışığına çıkılmaması tavsiye edilir.
-Lazer nasıl epilasyon yapar?
Milisaniyelik atışlarla cilde uygulanan lazer ışığı, seçici olarak kıl kökünde yoğunlaşıp 1 milisaniye(saniyenin 100’de biri) süreyle 70 derece ısı oluşturur. Çevre dokuya bir zarar vermeden sadece kökün kendisini, besleyici damarlarını ve yeniden çıkmak üzere bekleyen, üreme özelliğine sahip çekirdek hücrelerinin çoğunu tahrip eder.Böylece birbirini izleyen birkaç seans sonunda uygulama bölgesi tüylerden arındırılmış olur.Bu yöntemde kökünden ve besleyici damarı tahrip edilmiş kılın atılması yaklaşık on-onbeş günlük bir süreyi alır.
-Lazerin geleneksel yöntemlere üstünlüğü nedir?
Öncelikle, etkisi (sonucu) açısından, başka bir yöntemle kıyaslanmayacak kadar güçlü olduğu, tüm dünyada milyonlara varan sayıda uygulama ile kanıtlanmıştır. Acısızdır. Son jenerasyon cihazlarda uygulama sırasında, en hassas kişilerde bile ancak küçük bir fiske vuruşu gibi algılanabilir. Çok kısa sürede, büyük alanlarda çalışma yapılabilir. Örneğin, dudak üstü 1 dakika, her iki koltuk altı 3-5 dakikada temizlenir. Hiçbir özel bakım gerektirmez. Önce veya sonra banyo, makyaj, parfum vs. uygulanabilir.
Lazer epilasyonda birden fazla seans mantığı nedir, kaç seans gereklidir?
Vücudumuzdaki kılların, doğum, gelişme ve ölüm gibi yaşam evreleri vardır ve tümü farklı evrelerde bulunur. Kılın lazere en duyarlı olduğu evreyi bulabilmek için, lazer uygulamasının belli aralıklarla tekrarlanması gereklidir. Seans sayısı kişiye ve aynı kişide çeşitli bölgelere özel olarak değişmektedir. Örneğin yüzümüzde yanak bölgesinde bir cm2 alanda 800’den fazla her evrede kıl follikülü bulunurken, kollar, bacak ve koltuk altında bu sayı 60-90 arasında değişmektedir. Aynı şekilde uyku halindeki(telojen faz) kılların, anajen(aktif) faza geçme zamanları da kişiye ve bölgeye bağlı olarak 6 hafta ila 3-4 ay arasında değişir.
Vucudumuzdaki kıllar anajen, katajen, telojen olmak üzere 3 değişik evrede bulunur. Lazer ışını anajen evredeki kılları hedefler. Vücut bölgesine göre ve kişinin durumuna göre değişim göstermekle birlikte ortalama olarak kılIarın %10-40’ı anajen fazdadır. Bu da bölgeye ve kişiye göre değişmek üzere bir seansta kılların %10-40’ına etkili olabileceğimizi gösterir. Tekrarlanan seansların amacı anajen evredeki kılların ortadan kaldırılmasıdır. Ortalama seans sayısı 3-6 seans arasında olup yaş, genetik yapı, hormon faaliyetleri, kıl yapısı, rengi, uygulama yeri ve estetik beklentilerine göre de değişmektedir. Seans tekrarı genellikle 4 ila 8 hafta arasında olup seans sayısı arttıkça kıllar da azaldığından aralarındaki süre de uzamaktadır.
Seans aralıkları nasıl olmalıdır?
Seans araları yüz bölgesinde 4 hafta, vücut bölgelerinde ise kişiye göre 8-16 haftaya kadar uzayabilir. Prensip olarak, hastanın ihtiyaç duyduğu aralarla yinelenir ve bu aralar, tedavi ilerledikçe uzar. Örneğin, koltuk altında üç-dört seans ikişer ay arayla epilasyon yapılmış bir hasta, bundan sonra uygulama gereksinimi duymayabilir.
Yaz aylarında lazer epilasyon uygulaması yapılabilir mi?
Uygun yüksek faktörlü (SPF30-60) kaliteli güneş koruyucuları en az 4 hafta kullanıldığı ve direkt güneşten kaçınıldığı sürece, yaz aylarında lazer epilasyon uygulamasının sakıncası görünmemektedir.
Epilasyon Dışı Diğer LASER Tedavileri
Damar ve varislerin ortadan kaldırılması,
Cilt yenileme gençleştirme, sellülit,
Kırışıklıklar ve deri renginin düzenli hale getirilmesi (leke tedavisi),
Akne sivilce tedavisi,
Skar ve pigmentasyonların (akne çil-güneş lekesi ve dövme izleri) tedavisinde
Epilasyon dışındaki tedavilerde tedavi bölgesindeki kıllar hemen önceden tam alınmış ve temiz olmalıdır.
Varisler için Lazer
Yüz ve bacakta örümcek ağı damarlanmalar;Uzun süreli güneş etkisi,ağız yoluyla alınan doğum kontrol hapları ve hormon tedavileri, yaşlılık ve genetik olarak meydana gelen kırmızi, mor, mavi damarlanmalar(hemanjiyom) şeklinde yüz ve bacaklarda görülür. Gelişen lazer teknolojisi ile bu sorun çözümlenmektedir.
-Lazer nasıl yardımcı olur?
Örümcek ağı damarlanma için tercih edilen dozda lazer ışını uygulandığında,bu bölgede koagulasyon oluşturur. Tedavi sonrası kısa bir sürede (2-4 hafta) kaybolur.
-Kaç tedavi gerekir?
3-4haftalık süre sonrası gerekirse 1-2 defa tekrarlanabilir.
-Herkes için etkili olur mu? Diğer etkili olduğu durumlar?
Etkin bir yöntemdir. Ancak genetik eğilimli bazı vakalarda tekrar edilmesi gerekebilir.
Laser diğer hangi tedavilerde etkilidir?
Tıbbi olarak yüzde akne izi ve sivilce tedavisinde,
Yüz cildinin gençleştirilmesi ve kırışıklıkların azaltılmasında,
Pigment ve güneş lekelerinde, çil tedavisinde, doğum leke ve çatlaklarında,
Bazı dövme izlerinin çıkarılmasında,
Bacaklardaki varislerde, bazı ameliyat ve skar izlerinde,
Vajinal sıkılaştırma ve daraltma, gençleştirme tedavisi uygulamasında…
-Zor bir tedavi midir?
Hayır. Tedavi süresi vakanın durumuna bağlı olarak 1 ile 20 dakika arasındadır. Tedavi sonrasında günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.
Lazer ile tedavide riskli durumlar -doktorla görüşülecek-
Fotosensitif eğilim, fotosensitif ilaclar :sulfonamid, tiazid, furosemid, oral antidiyabetik, tetrasiklin, kinolonlar, Roaccutan(izotretinoin), oral kontraseptifler?
Antikoagülan ilaç kullanımı ve aspirin
Steroid tedavisi ve yoğun non-steroid antiinflamatuar ilaç tedavisi alanlar(ağrı kesici, anti-romatizmal)
Tedavi edilecek alanda herpes(uçuk) eğilimi
Uzun dönemden beri süren diabet ve hemofili, porfiri
Aşırı keloide eğilim
Yeni güneşlenmiş deri ve ateşli hastalık
Vaskuler(Damarsal) tedavi yapılacaklar için son 4 saatte sigara içilmesi ve son günlerde aspirin kullanımı
Gebelik ,
Epileptik reaksiyon-sara hastalığı ?