Mammografi

Mamografi gerekli mi, zararlı mı?

Mamografi zararlı mı, çektirmeyin demek doğru mu?

İstatistiklere göre 70 yaşına kadar her 8 kadından biri, hayatları boyunca meme kanserine yakalanacaktır !

Mammografi aleyhine yazılıp çizilenlerin yarardan çok zarar getirdiğine dikkat çeken konunun uzmanları uyarıyor: Mamografi korkusu, tanıyı geciktirir ve  CAN ALIR! (İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen) 

Meme kanserini erken yakalamada en etkili tarama yönteminin mamografi olup, Mamografi aleyhine yazılan makalelerin, lehine olanlara göre çok az sayıda olduğunu belirten doktor,  “Makaleleri karşılaştırmadan ve incelemeden ‘mamografi zararlı, çektirmeyin’ demek ülkemizde sıklığı giderek artan ve farkındalığı zayıf meme kanserinde tanıda gecikme ve ölümlerin artmasına neden olacak” uyarısı yaptı.

KADINLAR MEME KANSERİNDE GEÇ KALIYOR
Türkiye’de mamografi aleyhine konuşanların, meme kanseri tanı ve tedavisiyle ilgi uzmanlar olmadıklarını vurgulayan Özmen: “Mamografi aleyhinde konuşanlar ne medikal onkolog ne radyoloji onkoloğu ne de meme cerrahları. Ama ne yazık ki söylediklerinin caydırıcı etkisini görüyoruz. Zaten meme kanseri farkındalığı çok düşük. Kliniğe gelen kadınların sadece yüzde 25’i erken evrede. Meme kanseri geç fark edilince tedavi uzuyor, ağırlaşıyor, bazen meme kaybediliyor, yaşam kısalıyor.”

MAMOGRAFİDE RADYASYON, ANCAK UÇAKTAKİ KADAR

‘Mamografi radyasyon yayarak kanser yapıyor’ kaygısına karşılık, Prof. Dr. Özmen, aşağıda bahsedilen modern cihazlarla mamografide alınabilecek radyasyonun, İstanbul-New York uçak yolculuğunda alınan kadar olduğuna dikkat çekerek, “Bir araştırmaya göre 100 bin kadına 40 yaşından itibaren her yıl mamografi çektirilirse, radyasyona bağlı kanser ortaya çıkma ihtimali tahmini hesapla 86 kadında olup (%0.08) caddede karşıdan karşıya geçme riskinden daha azdır. Yani mamografinin getirdiği radyasyona bağlı kanserden korkuyorsak… uçağa binmeyelim, caddede karşıdan karşıya geçmeyelim. Bu sadece ihtimal olup düşük bir ihtimaldir ve yeni jenerasyon cihazlarda kalite artmış ve yaydıkları radyasyon da minimal hale getirilmiştir. 

Bir mamografi filmi ile alınan radyasyon dozu 0,7 milisievert(mSv)

Normalde bir insanın bir yılda çevreden aldığı doğal radyasyon  3 mSv…Bunun üçte birine yakını kaçınılmazdır. Örneğin kendi vucudumuz 0,4 mSv/yıl radyasyon üretir.

Yeni jenerasyon makineler ile 40 yaşından 90 yaşına kadar düzenli mamografi çektiren kadının TOPLAM alabileceği doz 20 Rad ( 0,2 Sv )

Halbuki düzenli mamografiler ile kontroller yapılır ise 4 – 5 kat daha fazla kanser vaktinde yakalanıp yaşam kurtarılıyor ve vaktinde yakalanma durumuna göre daha fazla yaşam şansı veriyor. Mamografi ile gereksiz biyopsiler, tedaviler, kaygılar artabiliyor. Ancak, bugün hiçbir tanı ve tarama yönteminin olumsuz olabilecek yanları insan hayatından önemli değil.

CAN KURTARAN TARAMA YÖNTEMİ MAMOGRAFİ
Her tanı ve tarama yönteminin avantaj ve dezavantajları bulunduğunu hatırlatan Özmen,  bu konuyla ilgili de özetle şu bilgileri verdi: “Mamografi, meme kanserinden ölümleri azalttığı bilinen tek önemli tarama yöntemi. Dezavantajları, sağladığı yararlar (erken tanı ile ölümleri azaltması ve memenin korunmasına yardımcı olması) yanında ihmal edilebilir. ABD’de 50, Batı Avrupa’da 40 yıldan beri toplum tabanlı tarama yöntemi. Ülkemizde meme kanseri görülme sıklığı son 20 yılda 2 katından fazla arttı. Yüzde 27’sinde hastalık memede lokal iken, bölgesel lenf nodüllerine yayılmadan fark edilebiliyor. Diğer hastalarımızda daha geç evrede tanı konuluyor. Bunun en önemli nedeni, mammografik taramanın azlığı ve kadınların bu hastalığın farkında olmaması.”

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tavsiyesi: En az 2 YILDA BİR YAPTIRIN
Bazı karşı görüşlere rağmen, Amerikan Kanser Derneği, Amerikan Kanser Enstitüsü, Amerikan Radyoloji Derneği, mamografiyi tarama yöntemi olarak 40 yaşından itibaren ve yılda bir kez öneriyor. Türkiye’de sağlık bakanlığı Kanser Daire Başkanlığı, AB ile uyum çerçevesinde risk ve aile hikayesi yoksa 50 yaşından itibaren 2 yılda bir mamografi öneriyor. Riskli durum ve aile hikayesi varsa doktorunuzun incelemesine göre daha sık inceleme gerekebilir. Ancak nüfusumuzun genç olması ve 50 yaş altı meme kanserli kadınların tüm meme kanserlilerin yarısını oluşturması, Türkiye’de mammografik tarama yaşının 40’a indirilmesini gerektirmekte…Sonuçta 40-49 yaşları arasında iseniz, riskli durum ve muayenelerde ya da aile hikayesi varsa mutlaka doktorunuzla görüşerek karar verin.

Mammografide Yeni Jenerasyon Tanı Yöntemleri:  Lütfen doktorunuzu arayınız.
-Dijital Full Field Mammografi (Yeni jenerasyon cihazlarda kabul edilebilir, kayda değmeyecek seviyede radyasyon vardır)
-Tomosentez
-Yüksek Rezolusyonlu Ultrason (Radyasyon yoktur)
-MRI  (Radyasyon yoktur)

Ayrıca Bkz : Menopoz ve Meme

Meme Ağrısı- Mastalji

Anasayfa

İletişim ve Randevu