Sezaryenden Sonra Normal Vajinal Doğum Mümkün mü?
SSVD, sezaryen sonrası vajinal doğumun kısaltılmış adıdır.
Uygun olabileceği dikkatlice araştırılmış ve kararlaştırılmış SSVD’ların yaklaşık dörtte üçü istenildiği gibi BAŞARIYLA SONUÇLANIR…
UYGUNLUK: Gebelik başından itibaren evrensel kılavuzlar eşliğinde deneyimli kadın doğum doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Annenin yaşı, boyu, kilosu, önceki sezaryen sebebi, şu andaki tahmini bebek kilosu, annenin çatı muayene bulguları, ultrason bulguları, sezaryen sonrası verilen ara, seçilen hastanenin şartları(7 gün/24 saat tam teşekküllü ekipli, kan merkezi faal).
SSVD için uygun gebelerin takibi sürecinde de bir sorun ile karşılaşabiliriz. Pre-eklampsi, gün aşımı, iri bebek veya bebek pozisyonu gibi sonradan sezaryen gerektirecek diğer nedenlerden (örneğin ultrasonda incelmiş alt rahim duvarı) gibi sonradan çıkan nedenlerle ssvd için uygunluğun daha sonra olamayabileceği konusunda bilgilendirilmelidir .
DOĞUM EYLEMİ SÜRECİNDE gebe, sürekli monitöre bağlı, genellikle damar yolu açık izlenebileceğini, vajinal doğum olsa bile bunun %40 ‘ında vakum, forseps gibi doğal olmayan müdahaleli doğumun yöntemlerinin gerekli olabileceğini, rüptür şüphesi dahil diğer riskli sebepler oluşursa yaklaşık %25’inde yine acil sezaryen gerekebileceğini,
Planlı olmayan, öngörülemeyen ACİL DURUMDA SEZARYEN olursa da anne ve bebekle ilgili olumsuz sonuçlarla karşılaşma ihtimalinin, planlı bir sezaryene göre daha fazla olduğunu; rüptür olduğunda ise rahim alınması, kan nakli, anne ve bebek ölümü ihtimalinin normale göre daha fazla olabileceğini bilmeli,
SSVD isteyen gebeler gebelik sürecinde yararlar ve riskler konusunda doğru ve ayrıntılı bilgilendirilmeli ve onayları alınmalıdır. Olabilecek sonuçları anlayabileceği dilde, gereken vurgular doğru, eksiksiz ve yansız yapılarak oranlarıyla anlatılmalıdır.
SSVD için tüm yapılan hazırlıklar, takipler ve çıkabilecek beklenmedik durumlar, seçilmesi gereken hastaneler ve riskler nedeniyle maliyetleri daha yüksek olabilmektedir.