Adım adım Sütten Keserken
Emzirme bebeğinize verebileceğiniz en büyük armağan ve anne sütü bir mucize. Ancak belli bir zamandan sonra kendiliğinden olmuyorsa bu en güzel hediyeyi geri almak zorunda kalabilirsiniz…

Memeden Ayırmayı Ne Zaman Yapalım?
Emzirmenin kesilmesi aşamasında kendinizi üzgün, yalnız, suçlu veya depresif hissetmeniz son derece doğal. “Bu dönemde bebeğinizi daha fazla kucağınıza alın ve emzirmenin kesilmesinin büyümenin bir basamağı olduğunu hatırlayın.”
Sütten kesme veya memeden ayırma konusunda dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Emzirme aniden değil, mutlaka yavaşça ve alıştıra alıştıra kesilmeli. Bu sürecin 2-3 hafta sürebileceğini hesaplamalısınız. Ani kesilme bebek için ve dolayısı ile anne için de travmatik olabiliyor. Emzirmeyi sonlandırırken süt kanallarında tıkanıklık veya mastit denilen iltihabi durum görülebilir. Göğüste bölgesel şişlik, kızarıklık gibi bulgular yanında annede 38 dereceyi bulan ateş, üşüme, halsizlik gibi yakınmalar da olursa doktora başvurmak gerekecektir. Eğer çocuğunuzun hayatında önemli bir olay olacaksa (taşınmak, annenin işe başlaması, yeni bir bakıcı gibi) veya hastalık-diş çıkarma dönemi ise bu işi bir süre erteleyin.
Sütten keserken nasıl yapalım;
• Günde bir kez emzirmeyi atlayarak işe başlayın. Kademeli olarak bir öğün-bir öğün azaltın, bebeğiniz zamanla alışacaktır. Besin maddesi olarak varsa sağılmış anne sütü, formül süt veya 1 yaştan büyük ise inek sütü verebilirsiniz, fakat zaten 5-6 aydan itibaren ek gıdalara başlamış idiniz.
• Emzirme sürenizi kısaltın. Emzirme sonrası yaşına uygun ek besin verin.
• Emzirmeyi erteleyin ve ilgisini başka tarafa çekin.
• 1 yaşından büyükse bebeğinize nerede ve ne zaman emzireceğinize dair kısıtlamalar koyabilirsiniz: Sadece bu koltukta ve uykudan önce emebilirsin veya sadece hava karardıktan sonra emebilirsin……gibi.
• Bu dönemde babalara büyük iş düşer. Siz etrafta değilken eşinizin beslemesi faydalı olabilir.
• Gece öğünlerinin kesilmesi her zaman daha zordur. Bu nedenle gece emzirmeyi kesmeyi en sona bırakın. Gece uyandığında eşiniz veya bir yakınınız kucağına alsın ve sakinleştirmeye çalışsın.
• Eğer emzirmeyi kesmeyi denediniz ve hiçbir şekilde başarılı olamadıysanız belki sizin bebeğiniz için emzirmeden kesmek için uygun zaman değildir. Bir süre sonra tekrar deneyin.
Adım adım sütten kesmenin yolları :
Süt çekme aralıklarını arttırın ve çekilen süt miktarını azaltın.
Eğer 3 saat arayla süt çekiyorsanız 1-2 gün 4 saat arayla ve sonra 5-6 saat arayla sütü çekin. Çekilen miktarı da aynı şekilde azaltarak 5-6 gün uygulamaya devam edin. Göğüslerin rahatlamasına olanak verecek miktarda süt çekilmelidir, çünkü göğüslerin dereceli olarak boşaltılması beyinden süt uyarısının zayıflamasına sebep olur.
Soğuk kompresler göğüsleri rahatlatır. Göğüslerdeki şişkinlik azalana kadar 2-3 saat arayla soğuk havlu kompreslerini uygulamaya gayret edin. Bu uygulama özellikle ileri derecede gergin ve dolu göğüsler için önerilmektedir. Soğuk havluları nasıl hazırlayacağınız konusunda da birkaç ipucu verelim. Havluları ıslatın ve buz dolabının içine yerleştirip soğutun. Kullandıklarınızı tekrar buzdolabına koyarak sonraki kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Bu uygulama eskiden süt üretiminin baskılanması için uygulanmaktaydı, fakat bu hareket süt yollarının tıkanmasına ve onun sonucunda meme enfeksiyonuna sebep olabilir. Bunun yerine göğüslerin rahat edeceği destekleyici sıkılıkta, fakat gevşek de olmayan pamuklu giysileri tercih edin. Pamuklu giysiler hem rahat olmanızı sağlar hem de memelerdeki dolaşımı bozmaz.
Ağrılarınız oluyorsa doktor kontrolünde ağrı kesici alabilirsiniz. Bu ilaçların genelde parasetamol içeren ağrı kesiciler olmasında fayda var. Bazen daha güçlü ağrı kesici özelliği olan naprosyn veya benzerlerini kullanmak gerekebilir.
Buz memelerdeki şişkinliği alır. Günde en az 4 defa her iki göğüse buz torbası uygulaması yapın.
Eğer göğüsleriniz çok rahatsız değilse mümkün olduğu kadar süt çekmeyin. Eğer süt çekmezseniz beyine giden sinyaller süt hormunu salınımını baskılar ve zamanla süt üretimi durur. Bu nedenle çok rahatsız olursanız, ancak göğüslerinizi rahatlatacak kadar süt çekmelisiniz.
Su kısıtlaması süt üretimini tek başına durdurmaz. Vücudunuzun ihtiyacı olan suyu almalısınız.