Vajinal Doğum mu, Sezaryen mi?

Vajinal Doğum mu, Sezaryen Doğumu mu ?

Son yıllarda sadece yurdumuzda değil, tüm dünyada en çok tartışılan konulardan biri de doğum şekli ile ilgili. Gebelerin büyük bir bölümünde doğum şekli konusunda gebelik süreci boyunca bir kararsızlık olmaktadır. Bu kararsızlık sürecini etkileyen en önemli faktörler aile çevresi, arkadaş çevresi, doktorun tutumu ve medyada çıkan haberlerdir. Gebeliğin başında doğum şekli konusunda kararlı olan gebeler bile gebeliğin son dönemlerine doğru yeniden bir kararsızlık sürecine girmektedir. Daha ilk kontrolde doğum şekli konusunda detaylı sorularla karşılaşabiliyoruz.

DOĞAL DOĞUM NEDİR?

Her şey yolunda gittiğinde hiçbir müdahaleye gerek olmadan kendiliğinden vajinal doğum oluyorsa, ancak bu doğal-normal doğumdur;
Fakat anne veya bebek hayatı riske giriyorsa maalesef her zaman böyle olmayabilir ve bu da önceden garantili olarak tahmin edilebilir bir durum değildir. Sonuç olarak vajinal yoldan olan doğum her zaman doğal ve normal bir doğum şeklinde sonuçlanmayabilir.

NORMAL DOĞUM HER ZAMAN DOĞAL DOĞUM MUDUR?
Öncelikle doğumun iki şekilde,
1-vajinal yoldan (doğal doğum yolu) ya da
2-sezaryen dediğimiz karın alt kısmından kasıklardan ameliyatla kesi yapılarak olduğunu hatırlatalım;

DOĞAL YOLDAN OLAN DOĞUM HER ZAMAN DOĞAL BİR ŞEKİLDE İLERLEMEYEBİLİR !
Vajinal yoldan olan bu doğum her zaman normal ya da doğal doğum şeklinde olmayabilir. Anne ve bebek açısından riskler taşıyorsa gerekli olduğu takdirde mecburen dışarıdan müdahale gerektiren epizyotomi kesisi ya da bu kesi olmadığı takdirde bebeğin başı doğarken oluşabilecek yırtıkların dikişi, forseps, vakum gibi benzeri müdahaleli vajinal doğum tipleri de olabilir.

Gerçek bir doğal doğumun hiç bir müdahale yapılmadan kendiliğinden olması beklenir ki bundan 100 yıl kadar önce bu şekilde doğumların daha yaygın olduğu zamanlarda anne ve bebek ölümleri de 15 ile 50 kat daha fazla idi.

Doğumda sadece anneyi değil, bebeğin risklerini de düşünmeli

Doğumun doğal yoldan 
a) Kendiliğinden müdahale etmeden vajinal yoldan (Ancak bu doğal doğum olur)
b) Yardımla – müdahale ile  vajinal yoldan (Müdahaleli doğum)

c) Sezaryenle olacağına dair,

doktorlar, anne adayları ile birlikte karar verirken;
hiçbir yerde karşılaşmayacağımız benzersiz bir sorun da sadece anne açısından değil, aynı zamanda  bebek açısından da risklerin hepsini birlikte değerlendirip buna göre karar vermek zorundadırlar.  

Anne açısından uygun bir durum bebeğin sağlığını riske sokabilir ya da bebek açısından  riskin daha az olduğunu düşündüğümüz bir doğum şekli bu seferde anneye ait riskleri artırabilir !!! ya da her ikisi:

Doktorlar açısından bunlardan da daha sıkıntılı bir durum,  hangi doğum şekli ile doğumu gerçekleştirecek olursak olalım her ikisinde de risklerin çok yüksek olduğu,  hem annenin hem de bebeğin etkileneceği tehlikeli  hastalıklar da olmasıdır.

Hem vajinal doğumun(doğal=müdahalesiz ya da müdahale gerektiren), 
hem de sezaryen ameliyatının avantajları olduğu gibi dezavantajlı yönleri de bulunabilir; bunlar da ayrı bir yazı konusu olup kafa karışıklığı yaratmamak için bu fayda ya da zararlardan burada bahsetmememin en önemli nedeni bir sonraki cümlede…

Her anne adayı ve bebeğin içinde bulunduğu duruma ve risklere göre bunlar değişir.  En doğrusu hem anne hem de bebek açısından hangi doğum tipinin daha uygun olacağına sizi tanıyan, bilen, takip eden doktorunuzla birlikte karar vermeniz en isabetlisi olacaktır. 

Zorunlu olarak doğum şeklinin önceden belli olduğu, örneğin bebeğin eşinin (plasenta) doğum kanalını kapatarak durduğu plasenta previa gibi durumlarda mecburen yapılması gerekenin sezaryen olduğunu tartışmak da yersizdir.

DOĞUM ŞEKLİNE KARAR VERİRKEN…

Gebelik boyunca her şeyi yolunda giden, bir engel ya da riski bulunmayan anne adayları ve bebekleri açısından özellikle vajinal doğumun tabiidir ki uygun olacağını, bu konudaki korkuların yersiz olduğunu anlatırız ve sorun çıkmadığını görüyorsak vajinal yoldan doğal doğumu tercih ederiz.
Doğum şekline karar verdikten sonra bile doğum vakti geldiğinde karşılaşabileceğimiz farklı öngöremediğimiz durumlar nedeni ile kararlarımızın değişebileceğini de anne adayları ile açıkça konuşmak gerekir. Örneğin doğum sancıları esnasında bebeğin eşinin erken ayrılması (dekolman), bebeğin kalp atışlarının bozulması ya da bebeğin doğum kanalında yeterli sancı olmasına rağmen bir türlü ilerlememesi gibi her zaman önceden tam bir kesinlikle kestiremeyeceğimiz olaylar da kararlarımızı değiştirtebilir.

Sonuç olarak;
Gebelere önerilecek doğum şekli şartlar uygun olduğunda vajinal doğal doğumdur, fakat bu önceden kestirilip atılacak kesin kalıplara bağlı bir durum değildir. Doğum şekli konusunda  zoraki bir yaklaşım  beklenmeyen / istenmeyen sonuçlara  yol açabilir…
Ayrıntılı bilgi için arayınız

Ayrıca diğer doğum şekilleri başlıklarına da bakınız…